A-Á

Akcidens nyomtatás
Kereskedelmi vagy reklámcélú nyomdatermékek előállítása.
Aláírt/jóváhagyott ív
Olyan nyomtatási ív, amelyet a példányszámnyomtatásból vesznek el, és amely mintaként szolgál a további nyomtatáshoz, a megrendelő vagy a nyomdavezető által jóváhagyva, azaz aláírva: “Nyomható”+dátum+Aláíró neve
Alátöltés
Két különböző színű, éles hatóvonalú grafikai elem találkozásánál a nyomtatás pontatlansága miatt a színek gyakran nem pontosan illeszkednek egymáshoz. Az alátöltés során a világosabb elem méretét a körvonalai mentén megnöelve elérhetjük, hogy a két szín kissé fedje egymást, így két-vagy többszínes nyomtatásnál a passzert könnyebb tartani.
Állásidő
Amikor egy nyomógép vagy kötészeti sor munkára várva kihasználatlanul áll.Ha ez a megrendelő hibájából adódik, a gyakorlat szerint a nyomdák kiszámlázzák az ügyfélnek.
Álló formátum
Amikor a lap vízszintes oldala (szélessége) rövidebb, mint a függőleges (magassága)
Analóg proof
Nyomdai filmek felhasználásával, de nem nyomógépen készített négy- vagy többszínes proof. Többek között ebbe a kategóriába tartozik a DuPont Cromalin, a Kodak Matchprint, az Agfa Dry és a Fuji ColorArt Proof is.
Archiválás
Szöveg és képek tárolása a könnyű visszakereshetőség érdekében, pl. utánnyomtatás vagy másik médiában történő felhasználás esetére.
Átfutó kép
Oldalpár mindkét szemben fekvő oldalára átnyúló illusztráció. Egészen pontosan ez csak a hajtogatott ív legbelső oldalpárján fordul elő; mindenütt máshol csak hamis oldalpár alakul ki – jóllehet a kifejezés a könyv- és magazinkiadásban, reklámiparban és a grafikaitervezésben is általánosan használt.

B

Beakasztás
Az az eljárás, amelynek során a borítót rögzítik a gerinchez. Kartonált könyveknél a borító ragaasztott része néha 3-3 mm-re benyúlik a könyv két oldalára, hogy ezáltal is erősítse a gerincét.
Becsukódás
Rácsjelenség, amikor a túl sok festék hatására egyes betűk -pl. az e-udvara betömődik.
Beigazítás
A nyomógép, a hajtogatógép vagy kötészeti gépsor előkészítése a gyártásra.
Berakómű
Íves nyomógép vagy hajtogatógép része ó, amely a papíríveket a nyomóműbe, ill. a hajtogató egységbe továbbítja.
Biegelés
Horony, bemélyedés kialakítása kartonon vagy vastagabb papírokon, ami lehetővé teszi, hogy a nyomathordozót a kívánt helyen meg lehessen hajtani. Kivitelezése görgővel vagy egy tompa éllel történő préseléssel történik; a görgős technika a gyorsabb. Hornyolásnak is nevezik.
Bordázott papír
A papírgyártás során, még a szitán felvitt ismétlődő vonalas mintázattal ellátott papír, amelyet meerőlegesen ismétlődő vonalak is keresztezhetnek. A mintát a bordázóhenger nyomja a papírba, és a gyártás után is láthatómarad.. Főleg lelélpapírokon alkalmazzák.

C

Cérnafűzés
A meghajtott íveket a hajtás vonalában nejlonszállal egyenként összefűzik. A cérnafűzött könyv előnye a ragasztókötött vagy oldaltfűzött kiadvánnyal szembe, hogy teljesen kinyitható.
CMYK
A Cyan, Magenta, Yellow és blacK (cián, bíbor, sárga és fekete) négyszínnyomtatás alapszíneinek rendszere.( fekete az azért K, mert nem akarták az angolban a blue/kék szín jelölésével keverni.
Cold set
Tekercsofszetnyomás, amelynél a nyomdafesték száradosához nincs szükség hőközlésre. Ilyen eljárás a szívóképes újságpapírra történő nyomtatás.
Cromalin
A DuPont cég által szabadalmaztatott, jó minőségű, a négyszínbontás filmjeit használó próbanyomat-helyettesítőrendszer, amellyel a nyomtatásban megjelenő színek viszonylag jól reprodukálhatók. Gyakran az analóg proof szinonímájaként használják, holott a Cromalin csak egy eljárás a sok közül, más cégek más márkanév alatt is forgalmaznak hasonló nyomatminőséget produkáló analóg proof készítő berendezéseket.
CtP
Computer to Plate -számítógépről nyomólemezre történő levilágítás (digitális nyomólemez-készítés). A nyomtatandó anyag digitális fájlját közvetlenül a nyomólemezre világítják le a közbülső filmkészítési lépés nélkül. A legtöbb könyv- és magazinkiadó ma már ezt a CTF-nél sokkal hatékonyabb és pontosabb rendszert használjanak.

D

Denzitás
A nyomat denzitométerrel mérhető festékfedetségét jellemző szám, gyakorlatilag egy tárgy fényelnyelésének jellemzője. A denzitás jellemzi a nyomat árnyalatterjedelmét is: nyomat csúcsfényei nem lehetnek világosabbak, mint a papír színe, a legsötétebb árnyalatot pedig a papír, a festék minősége és a nyomási eljárással elérhető festékvastagság határozza meg. Nagyobb árnyalatterjedelem érhető el fényképészeti filmen vagy dián, mint nyomással.
Denzitométer
A denzitás mérésére szolgáló eszköz.
Digitális nyomógép
Nyomógép, amely a hozzá kapcsolódó rip segítségével képes a DTP-rendszerek adatainak fogadására, és papírra vagy más hordozóra nyomatot készíteni xerografikus, tintasugaras, vagy ofszetnyomtató eljárással úgy, hogy ehhez nyomóformát nem igényel. A nyomógép lehet íves és tekercsnyomógép is.
Digitális nyomtatás
Nyomóforma haszálata nélküli nyomtatás, festék vagy toner alpú technológiával. A nyomat hordozója általában papír, de lehet más anyaga is.
Digitális proof
A digitális anyagból közvetlenül, film készítése nélkül készülő, négyszínes jó minőségű próbanyomat. A legtöbb digitális proof color-menedzsment rendszert is magában foglaló RIP-pel vezérelt tintasugaras nyomtatókon készül, de léteznak hőviaszos, festékszublimációs, lézeres vagy elektrosztatikus elven működő rendszerek is.
Direkt szín
Rendszerint valamilyen rendszerbe színgyűjteményből (pl. Pantone) választható szín. A négyszínnyomtatással nem reprodukálható színeket direkt színként nyomtatják, külön kikevert nyomdafestékből.
Dombornyomás
A papír felületének síkból kiemelkedő mintázása. Lehet színes vagy vakdombor.
Duotone
Kétszínnel nyomtatott kép, amelynek nyomtatásához ugyanabból a képeredetiből- rendszerint fekete-fehér fotóból- készített két színkivonatot használják fel. A duotone-ként nyomtatott kép nagyobb rnyalati terjedelemmel rendelkezik, mint ami egyszínes reprodukcióval előállítható.A duotone egyik színe rendszerint fekete, a másik gyakorlatilag bármilyen szín lehet.

E-É

Egyoldalas nyomtatás
Csak az egyik oldalán nyomtatott ív. Nyomdai megrendeléseknél a nem nyomtatott oldalt rövidítve nullával jelölik, pl. 4 + 0 – egy oldalon négy színnel nyomtatott munka vagy 1 + 0 – egy oldalon egy színnel nyomtatott munka.
Emulziós réteg
Általában a film vagy nyomólemez fényérzékeny bevonatát értjük alatta, de reklámanyagok nyomtatása esetén bekapszulázott íz- és illatanyagokat is jelenthet.
Eredeti
Bármilyen illusztrációs anyag vagy szöveg, amelyet nyomtatással reprodukálni lehet.
Eselék
Az ívek méretre vágásakor keletkező papírhulladék.

F

Famentes papír
Csak kémiai papírpépből készített, fatartalmú papírt vagy mechnikai papírpépet nem tartalmazó papír.
Fatartalmú papír
Facsiszolatból készített papír, illetve papírpép.
Fedél
Nyomtatott puhafedelű (kartonált) könyv könyvtesthez ragasztott borítása.
Fedél bígelése
A kartonált könyv fedelét négyszer bígelik;ebből két hajtás a gerinchez esik, kettő pedig jellemzően 5mm-re helyezkedik el a gerinc élétől, és megkönnyíti a fedél kihajtását.
Fej a fejhez / fej a lábhoz
Kilövési sémák, amelyek az oldalak ívekre rendezésekor figyelembe veszik a kiadvány kötészeti továbbfeldolgozását is. Fej a fejhez kilövésben az oldalakat elforgatják oly módon hogy azok feje (felső része) egymás közelébe kerüljön.
Fejben vágás
Az ívek hajtása következtében felül egybefüggő oldalak különválasztásához s könyvtest rendezett felső élének kialakításához fejben rendszerint 3 mm-t (vagy ha kiterített íven nézzük, ennek kétszeresét levágnak a papirból. Kifutóknál ezt figyelembe kell venni.
Fekvő formátum
Téglalap alakú oldal vagy ív, amelynek a vízszintes oldala a hosszabb. Könyvek esetében ez azt jelenti, hogy a könyv rövidebbik éle van a gerincnél.
Felületnemesítés
Különféle, a nyomógépen vagy azon kívül végzett, nyomtatást követő művelet, amelynek célja a papírfelület tartósságának vagy a nyomat esztétikai értékének növelése.
Fémfesték
Festék, amelyben a közönséges pingmentek helyett rendkívül finom – jellemzően arany vagy ezüst színű fémrészecskék vannak.
Fényálló
Festék vagy színes anyag, amelynek színét a fény, de még az erős napfény sem fakítja ki. Gyakran használatos eladótérben vagy kirakatban elhelyezett nyomtatott anyagok, pl eligazítótáblák esetében.
Flekk
Egyszínű, homogén, nyomtatott felület. A szövegterjedelem megadásának egyik módja, 1 flekk körübelül 1500 leütés, szóközöket is beleszámítva.
Flexonyomtatás
Magasnyomtató eljárás, amely hajlékony (flexibilis) gumi vagy műanyag nyomólemezeket, és oldószeres, folyékony festéket használ. Többszínes tekercsnyomógépeken, főként a csomagolásiparban és egyes napilapoknál használják.
Fóliázás
Polipropilén vagy más szintetikus anyagból készült vékony, átlátszó fóliaréteg felvitele a védőborító, kartonált fedél stb. nyomtatott felületére a többféle kivitel (fényes, matt, selyemfényű) valamelyik változatában. Alkalmazhatják a külső megjelenés esztétikusabbá tétele, másrészt védelem céljábol. Kartonált könyveknél a fedél hullámosodásának elkerülése végett a borító bekötése előtt, még kiterített állípotában viszik fel.
Forgató
Kiadvány kicsinyített, bekötött makettje, amelyből a nyomda vagy a levilágítódstúdió számára egyértelműen kiderül az oldalak sorrendje, elrendezése. Célszerű az oldalakat úgy rögzíteni, hogy ne essenek szét.
Formahenger
Nyomógép hengere, amelyre a nyomóformát rögzítik.
Formalakkozás
Fényes vagy matt lakk alkalmazása a nyomat bizonyos területein.A lakk felvitele történhet a nyomtatással egyidőben, de külön menetben is.
Formátum/orientáció
A kiadvány oldalarányait adja meg, lehet pl. álló, fekvő, négyzet. Az oldalméretek megadásakor az első szám mindig a szélességet (horizontális él), a második pedig a magasságot (vertikális él) jelenti. Pl. 210 x 297 mm, álló, A4 méretű oldal.
Fűzés
Kötészeti művelet; az oldalak egymáshoz erősítése varrással, fűzőkapoccsal vagy más módon, nejlonszállal vagy dróttal.

G

Greifer / ívfogó
Az íves nyomógép része, amely a papírt a berakóműtől átveszi, a nyomóműhöz továbbítja, majd a nyomóművekben a passzert tartva továbbviszi , végül a nyomógép kirakóművébe juttatja.
Gumikendő
Ofszetnyomtatáskor a gumikendő viszi át a képeket a nyomólemezről a papírra.

H

Hajtogatott ívek
Meghajtogatott nyomdai ív. A könyv vagy füzet helyes oldalsorrendje a megfelelő hojtogatás során jön létre. Egyetlen ív meghajtogatásával a kiadvány 4, 8, 16, 32 vagy akár 64 oldalát is megkaphatjuk.
Háromkéses vágógép
Három késsel rendelkező papírvágógép. Több kiadvány vagy könyv egy műveletben, három oldalról történő körülvágására szolgál. Az első mozdulat elvégzi a vágást fejben és lábban, a második a nyitás felőli oldalon.
Heat-set szárítás
Hő hatására végbemenő száradás, tekercsnyomógépen a festék gyors megszárításának egyik módszere. A szárítás során a papír egy vagy több szárítókamrán halad át.
Hexachrome eljárás
Más néven Hi-Fi színes nyomtatás, amelynél két további színnel- rendszerint zölddel és naranccsal- egészítik ki a CMYK színeket, hogy ezáltal a nyomdai reprodokciók árnyalatterjedelmét növeljék, színhűségét javítsák.
Hotmelt
Könyvek kötéséhez használt, ömledékes ragasztóanyag, amely 160-180 C hőmérsékleden olvad. A könyvtestre olvadt állapotban viszik fel.
Hullámosodás
Papír felületi elváltozása, amit a szállítás vagy tárolás közben bekövetkező páratartalom-változás idéz elő.A nyomtatásnál problémákat okozhat
Húzósság
Nyomófesték vagy lakk vivőanyagának tapadási foka.

I-Í

Ikerspirál
Kiadványok bekötésének egyik módja. Az oldalak és a fedőlapok négyszögletes lyukakkal vannak kilyukasztva, a lyukakba kettős fémspirál kerül. A fémspirálok összenyomása révén a spirál záródik és a drót a helyén marad. Erős, teljesen kihajtható kötés. Nagyobb kötésmargót kíván.
Impresszum
A kiadvány felelős kiadójának és szerkesztőjének nevét, valamint a nyomtatást végző cég és a kiadvány gyártásának fontosabb adatait tartalmazó szöveg.
Imprimatúra
Nyomdai dokumentum; általában az utolsó korrektúralevonat, amelyen a megrendelő aláírásával engedélyezi a nyomtatást.
Irkafűzés
Az irodai tűzőgép működési elvéhez hasonló eljárás; megvalósítása irkafűző gépen történik, ez folyamatos dróthuzalból kívánt méretű kapcsokat készít, amelyeket a kiadványba lő, majd a túloldalon visszahajt.
ISBN
International Standard Book Number – nemzetközi könyvazonosító szám. Ellenőrzőszámmal kiegészített egyedi sorszám, amely egyértelművé teszi a konyv egyértelmű azonosításást.
ISDN
(Integrated Services Digital Network integrált szolgáltatású digitális hálózat) Gyors adat- és hangátvitali rendszer, amelynek sebességét a mára már az egyéb széles sávú kommunikációs rendszerek felülmúlják.
ISO
(International Standards Organization – Nemzetközi Szabványügyi szervezet. Számos nemzetközileg elfogadott munkamódszer protokollt és technológiát felügyelő szervezet.
ISSN
(International Standards erial Number- Nemzetközi periodikaazonosító rendszer) Egyedi nyolcjegyű szám a magazinok, napilapok vagy könyvsorozatok általános – tehát nem egy adott megjelenés alapján történő -azonosítására a megjelenési hely (ország) vagy kiadóés cím szerint.
Ív / óra
A nyomdagép teljesítményének mutatószáma az egy óra alatt kinyomtatott ívek száma.
Íves nyomógép
Megfelelő mératű papírívekre nyomtató nyomógép, amelyen a nyomólemez a formahenger palástjára van rögzítve.
Ívjelző
A hajtogatott ív első oldalára nyomtatott számozás vagy betű, amelynek segítségével a kötészet ellenőrizheti az ívek helyes sorrendjét és hiánytalanságát. A betűt vagy számot kiegészíthetik az ívek hajtásának vonalában elhelyezett léniák is, amelyek összehordás után lépcsőzetes mintát alkotnak. A minta megszakadása jelzi a hibás összehordást.
Ívoszlop
A nyomda által tárolt, továbbfeldolgozásra váró nyomtatott ívek.
Ívvágó
A papírgyárakban vagy feldolgozóüzemekben a papírtekercsek nyomdai felhasználására alkalmas ívekké vágására szolgáló gép. Egyes íves ofszetnyomógépek berakóművei képesek papírtekercsek fogadására, amelyeket közvetlenül a nyomtatást megelőzően vágnak ívekre.

J

JPEG
A bittérképes, tömörített képformátumok egyike, amely a képeket minőségveszteség árán tömöríti. Bizonyos alkalmazásokban a tömörítés minősége állítható, egy a legjobbtól a gyenge minőségig (webes felhasználás vagy grafikai terven belüli pozicionálás) terjedő skálán. A JPEG-képek újboli mentése újabbtömörítést eredményez, ami további minőségromlásokkal jár.

K

Karton
Papírtermékek, amelyek felülettömege 80g/m2 és 400g/m2 közötti. A vastagabb kartonok két vagy több réteg egymásra kasírozásával készülhetnek.
Kasírozás
(1) Ragasztott kartonok előállítása ívek vagy tekercspapír egymáshoz ragasztása révén. (2) vékonyabb papírra készített -többnyire nagyméretű- nyomat felragasztása szürkelemezre, habkartonra, műanyagra vagy fatáblára.
Kép
Illusztrációs anyag a kiadványban, pl. fotó, térkép, rajz stb.
Képadatbázis
Mivel manapság a nyomdai előkészítés nagymértékben digitalizált, szükségessé vált olyan rendszerek kialakítása, amellyel a digitális képeket központi szervereken egységesen és egyedileg is kezelni lehet , és a különböző változatok kezelése, az archiválás és a könnyű visszakereshetőség(pl.pl. utánnyomás vagy új kiadás esetén) megoldható.
Képaláírás
Illusztrációhoz tartozó szöveges leírás.
Képkivágás
A kép egy adott részletének használata a nem kívánt részek takarásban maradnak láthatók. A képek Photoshop segítségével véglegesen is megvághatók, vagy kiadványszerkesztő programban a kép kisebb képdobozba helyezésével is elérhető ugyanaz az eredmény, vagyis a kép felesleges része rejtve marad.
Kétoldalas nyomtatás
Az a nyomtató eljárás, amelynél az ív vagy tekercspapír mindkét oldalát egymenetben nyomtatják.
Kifutó kép
Amikor a képek, illusztrációk egészen a vágás vonaláig érnek, ilyen esetben a képnek 3-4 mm-rel túl kell nyúlnia a vágott méreten.
Kihajtható lap
A könyvbe beillesztett, többszörösen hajtogatott lap(ok), pl. nagyméretű térképek. A kihajtható lapok kötésekor ügyelni kell arra, nehogy a nyomtatás utáni műveletek során vágásba kerüljenek- ennek érdekében a könyv méreténél kisebb méretűek, a vágott széltől legalább 3 mm-re érnek véget. A kétszer vagy többször – gyakran leporellóhajtással meghajtott lap kiterítésével tekinthető meg a teljes oldal.
Kilövés
A nyomógép méreteinek és a kiadvány kötészeti igényeinek figyelembe vételével elkészített oldalrendezés, rendszerint több oldalt alhelyezve az íven úgy, hogy a nyomtatást követő hajtogatás után az oldalak helyes sorrendben jelenjenek meg.
Kirakómű
Az íves nyomógép egysége, amely az íveket a nyomóműtől atveszi, és sorban egymás után, rendezetten az ívkirakó asztalra helyezi.
Kitörés
Kartonok vagy egyéb anyagok stancolását követően a nyomathordozó felesleges részeinek eltávolítása.
Kolofon
A könyv főszövegétől elkülönülő, rendszerint a kiadvány végén található szöveg, amely a kiadvány alőállításában résztvevő személyekre (pl. szerkesztők, tervezők) és cégekre (kiadó és nyomda) vonatkozó adatokat tartalmazza.
Korrektúra
Javítások a munkafolyamat valamelyik ellenőrzési fázisában, a szerző, tervező vagy szerkesztő utasításai alapján.
Körülvágás
Papírív kívánt méretre vágása nyomtatás előtt, vagy a nyomtatott termék vágása a nyomtatást követő műveletek során.
Köteles példány
A nyílvánosan megjelent sajtótermékek archiválás és bibliográfiai számbevétel céljára, a könyvtáraknak ingyóenesen és jogszabályi előírás alapján szolgáltatandó példánya(i). A köteles példányokat – jelenleg 6 példányt- a sokszorosító szerv illetve a nyomda szolgáltatja, a kiadó terhére Lásd még www.oszk.hu
Kötészeti műveletek
A kiadvány nyomtatást követő feldolgozása, ide értve többek között a méretre vágást, hajtogatást, összehordást, a kiadvány kötését a könyvek kikészítését és a késztermék csomagolását.
Kulőr papír
Anyagában színezett papír.
Kurzív / dőlt
Az álló betűkhöz képest döntött tengelyű, sokszor a kézírásra emlékeztető jegyekkel rendelkező betűváltozat egy betűcsaládon belül. Kiemelések, hivatkozások vagy a szövegen belül előforduló ifegen kifejezések jelöléseként egyes szavak vagy akár hosszabb szövegrészek is kurziválva lehetnek, így. A kiadványszerkesztő programokban a betűkészlet valódi kurzív betűi helyett használt kurziválás nem igazi kurzív betűket eredményez, és a levilágításnál hibát okozhat. Az InDesign programban a szöveg néhány fokos megdöntésével hamis kurziválás hozható létre.

L

Lehúzódás
Festékfoltok az ív hátoldalán, amit a nyomógép kirakóművében egymásra kerülő ívek nedves nyomdafestéke okoz. Gyakran az elégtelen porozásnak vagy a túl magas kitöltési aránynak (nyomdai előkészítési hiba) tulajdonítható.
Leporellóhejtás
Egy sor párhuzamos hajtás, amely kinyitva a leporellóra emlékeztet. Más néven harmónikahajtás.
Levágási hossz
A tekercsnyomógépen készíthető nyomat maximális hossza, megegyezik a formahenger kerületével.
Levilágítógép
Speciális papíron, filmen vagy közvetlenül a nyomólemezen szöveg és képek nagy felbontású rögzítésére alkalmas, szilárd fázisú vagy gázlézert használó eszköz.
Logó, logotípia
Céget, szervezetet szimbolizáló grafikai jel, ábra vagy stilizált betűcsoport.
Lupé
Nagyító, amely esetenként beépített világítással is rendelkezik. Nyomdászok és megrendelők használják a passzer, a színalátöltés, a moirémintázat, a rácspontok és a színek előnézésére.
LWC
Light Weight Coated Paper- tekercsofszet nyomtatásnál használt, mindkét oldalon mázolt kis máztömegű fényes vagy matt papírok, felülettömegük általában 49-90g/m2. A nagy példányszámú heti hír- életmód -és női magazinok borítóját gyakran ilyen papírra nyomtatják. Minősége elmarad a műnyomó papírok mögött.

M

Magasnyomtatás
A nyomóforma sikjából kiemelkedő nyomóelemekkel történő nyomtatás, amelynél csak a nyomóelemek érintkeznek a papirral, a mélybenben elhelyezkedő nemnyomó elemek nem. Ezt a nyomtatási elvet napjainkban a flexnyomtatás képviseli.
Magenta
A négyszinnyomtatásban használt vöröses pigment alapú festék.
Makulatúra
A nyomtatás vagy kötészet során az eljárás hiányosságai miatt keletkező selejt. A makulatúra minősége nem megfelelő ahhoz, hogy a példányszámba beszámtható legyen. A nyomda mindig kalkulál valamekkora veszteséggel, amelynek mértéke leginkább a munka összetetségétől függ. Ha a kalkuláltnál kevesebbet rontanak, többlet ha többet, hiány alakulhat ki.
Moiré
A nyomaton megjelenő, szabályosan ismétlődő, nemkivánatos mintázat neve. Leggyakoribb oka az egymásra nyomtatott szinkivonatok helytelenül beállitottrácsszöge, de okozhatja a fotón megjelen finom mintázat (pl. textiliák, hálók) és a nyomdai rács interferenciája.
Montírozás / filmszerelés
A nyomdai fílmek kilövés szerinti összeálltása egy átlátszó müanyag fólián. A montírungról készül a nyomóforma.
Münyomópapír
Minőségigényes, színes nyomdatemékek alőállítására használt, átlátszatlan, mindkét oldalon mázolt papír, amelynek felülete zárt és erősen simított, ezért jól nyomtatható. Famentes vagy kismértékben fatartalmú, matt vagy fényes papír.

N

Nátronpapír
Barna csomagolópapír
Negatív
Megvilágított fényképészeti film vagy kép, amelyen a tónusértékek fordítottan láthatóak, a sötét részek világosak, a világosak pedig sötétek.
Negatívba forgatás
Amikor a világos színű szöveg fekete vagy sötét színű háttér előtt jelnik meg.
Négyszínes nyomógép
Nyomógép, amely az ív egyik oldalára egymenetben négy színnel nyomtat.
Négyszínnyomtatás
A színrebontott képeredetik és az egyéb grafikai elemek négy nyomdai alapszínnel – ezek a cián (Cyan – C), a bíbor (Magenta – M), a sárga (Yellow – Y) és a fekete (blacK – K) – történő nyomtatása. (A fekete azért kapta a B helyett a K jelet, hogy az angolban szintén B-vel kezdődő kék-től -Blue- megkülönböztethető legyen. A feketét, kulcsszínnek (key) is szokták hívni.
Négyzetmétertömeg
1 m2 területű papír vagy kartonív grammokban kifejezett tömege. A volumenizált papírok vastagságukhoz képest kisebb tömegűek.
Nézőkép
Alacsony felbontású kép, amely nyimtatásra nem alkalmas, csak a kép méretezésének és elhelyezésének jelzésére szolgál tervezés közben.
Nyomathordozó
Bármely anyag, amelynek felülete valamely nyomtatási eljárással nyomtatható.
Nyomdai alapszínek
A négyszínnyomtatásnál használt alap színek, a cián, bíbor, a sárga és a fekete (CMYK).
Nyomdai előkészítés
A nyomtatást megelőző összes előkészületi művelet: grafikai tervezés; tördelés; rácsrabontás és színkivonatok készítése proofkészítés és nyomtatás előtti ellenőrzés valamint szerkeszthető fájlok, illetve PDF-fájlok nyomdai leadása.
Nyomdai rács
Az eredeti fotó színrebontása egy ún. rács alkalmazásával történik, amely képet a világos és sötét árnyalatainak megfelelően – különböző méretű pontokra bontja fel. Az egysényi területre eső rácspontok a használt papírtól függően változik.
Nyomólemez
A nyomatkép átviteléhez használt fém-, műanyag vagy akár papírhordozójú nyomóforma, amely magas nyomtatásnál és mélynyomtatásnál közvetlenül a papírral, ofszetnyomtatásnál a gumikendővel érintkezik. Többszínnyomtatás esetén külön nyomólemez készül minden színhez.
Nyomólemez-levilágító
lézrelven működő eszköz, amely a szöveget és a képeket a nyomólemezre világítja le.
Nyomómű
A nyomógépnek a tényleges nyomtatást végző része, A többszínes nyomógepek több nyomóművel rendelkeznek az egyes nyomóművek csak egy színnel képesek nyomtatni, külön nyomófórmával rendelkeznek, és festéktartályukban különböző színű festék található.
Nyomtatás buktatással / átfordítással
Olyan nyomtatott munka, amelynél az ív minkét oldalát ugyanarról a nyomólemezről vagy formáról nyomtatják, ezért az első oldal nyomtatása után az íveket meg kell fordítani. A fordítás történhet átfördítással, amikor az ívfogók a papírt ugyanazon a szélén fogják meg, vagy buktatással, amikor az ífogás helye átkerül a papír ellentétes szélére. Kilövéskör az oldalakat a fordítás módjának figyelembevételével kell elrendezni az íveken.
Nyomtatásellenőrző csík
Az ívek szélére helyezett, ellenrző mezőkből álló rendszer, amely a nyomtatás beállításánál és a példányszámellenőrzésének eszköze.
Nyomtatható
Jelzés, hogy a munka minden javítása elfogadásra került, és nyomtatásra kész.
Nyomtathatóság
Azt jelenti, hogy adott gyártásból szármzó papír alkalmas-e megfelelő mennyiségű festékfelvételre, nem okoz-e nyomtatási hibát, főként feltépődést.

O-Ö

Ofszetnyomtatás
Síknyomtatási módszer, amelynél a nyomóformáról először egy gumikendős hengerre kerül át, majd arról – egy ellennyomó henger közremüködésével – a nyomathordozóra.
Oldalfordított film
Rétegoldal felől csak tükőrfordítottan, tehát jobbról balra olvassható nyomdai film.
Oldalhelyes kép
Papír, illetve filmnegatív vagy -pozitív, amely papír esetében a szokásos irányban olvasható (vagyis balról jobbra) film esetében pedig a szöveg a rétegoldal felől olvasható.
Oldalilleszték
Nyomógép berakóművében taláható vezetők vagy állíthtó ütközők, amelyekhez a nyomtatást megelőzően a papír felütközik. Elősegítik, hogy a papír nyomóműhöz érkezve pontosan illesztve legyen.
Oltárhajtás
Két párhuzamos hajtás mentén szembehajtott ív, a behajtott rész kétszárnyú ajtóra emlékeztet.
Opacitás / átlátszóság
A papír fényáteresztő képessége. A nagyobb fényáteresztő képességű papírokon az egyik oldal nyomata átüthet a túloldalon.
Óriásplakát kiragasztása
Az óriásplakát leggyakrabban 6 szegmensből áll. (ha ettől több részből/szegmensből állítják elő, az a minőség rovására megy) A plakát szegmenseit a ragasztás előtti napon a plakátragasztó A/3-as méretre hajtja, majd vízben áztatja, előírás szerint maximum egy fél órán keresztűl, majd fóliába csomagolva tárólják és így nedves állapotban ragasztják ki. Az óriásplakát 1-3 felső szegmenseinek összeillesztett kiragasztása után az alsó 4-6 szegmenseket a felső sorhoz valamint az egymás melletti alsó szegmensek átfedéseihez igazodva ragasztják. Az un. ragasztási fül az 1.2. és a 4.5. szegmensek jobb oldalán valamint az 1.2.3. szegmensek alján található kb. 15 mm-es fehér sáv. Felülete nyomatlan, így a ragaztóanyag a plakátpapír rostjaiba beszívódva kellően rögzíti a kapcsolódó szegmenseket. Meg kell még említenünk az un. átfedést, ami a szegmensek képi kapcsolódását biztosítja, a szegmensek minden kapcsolódó oldala kb 15 mm szélességben azonos képi információkkal rendelkezik, megkönnyitve a ragasztók munkáját.
Óriásplakát tervezése
A többrészes plakátok esetén már a tervezésnél figyelembe kell venni a szegmentálást, mert az illesztéseknél könnyen elveszhetnek a szöveg vagy képi információk.
Önátírós papír
Mikroszkopikus kémiai anyagokkal bevont papír, ami lehetővé teszi a felületre írtak átvitelét azalatta lévő lapra. Létezik olyan változata is, amely felső lapként írópapírt használ.
Összehordás
Bekötés előtt a hajtogatott ívek összerakása az oldalszámozásnak megfelelő sorrendben.
Összehordójel
Rövid fekete léniák sora a hajtogatott ívek gerincén. A hajtogatott ívek összehordása után az összehordó jelek folyamatos, lépcsőzetes formát alkotnak a gerincen, így azonnal látható, ha valamelyik ív nincs a helyén.

P

Pantone-színskála
A Pantone cég színmintákat tartalmazó skálája, amely referenciaként használva segíti a színek beazonosítását és egyeztetését, illetve a színek pontos reprodukvióját. Több különböző változata létezik s leggyakoribb nyomathordozó-típusoknak és festékrendszereknek megfelelően. Minden színhez egyedi azonosítószám tartozik, egyes színskálákban a százalékban megadott összetétel is megtalálható, ezek arányát a tervezőgrafikusok és a nyomdaipar számára használható módon adják meg.
Papír fényessége
A papír kék fényt visszaverő képessége. Különbözik a fehérségtől, amelynek foka a cellulózpép kémiai összetételének változtatásával befolyásolható.
Papír száliránya
Az az irány, amelybe a cellulózszálak zöme beáll a papírgyártás során. A papír szálirányát (kereszt/hossz) a kigyártás előtt meg kell beszélni a nyomdával.
Papír volumenitása
Az ívek relatív vastagsága, amely nem feltétlenül arányos a tömegükkel; egy testesebb (volumenizált) papír és egy vékony papír lehet azonos tömegű.
Párhuzamos hajtások
Egynél több párhuzamos hajtás, mint a leporellóhajtás vagy a kihajtós oldalak esetén.
Passzer
Két vagy több szín pontos illeszkedése a nyomtatás során.
Passzer jel
A nyomóforma 4 végpontjához közel, a termék vágott méretén kívűl elhelyezett jelek, a színek egymásranyomásának ellenőrzésére szolgál.
Passzerhiba
Nyomtatási hiba, amikor az alapszínek nem pontosan illeszkednek egymáshoz.
PDF
Portable Document Format (hordozható dokumentum formátum). Az Adobe Systems technológiája, amely lehetővé teszi például a grafikai tervek képernyőn történő megjelenítését vagy nyomtatását, anélkül hogy szükség lenne az eredeti fájlokra, betűkészletre, vagy a grafikát létrehozó alkalmazásra. Amior az Adobe Acrobat Distille segítségével egy dokumentumból PDF készül, lehetőség van a betűtípusok és képek fájlba ágyazására, így a fájl interneten is közzétehető, illetve email mellékletként vagy FTP-n keresztül is elküldhető. Míga nyomdai minőségű, nagy felbontású PDF-fájlokból a nyomdák színkivonatokat tudnak készíteni, addig a viszonylag kis méretű, kis felbontású PDF-ek a képernyőn történő megjelenítés számára megfelelő minőségűek (és az ingyenes Acrobat Readerrel megnézhetők) vagy a weben is közzétehetők. A PDF-munkafojamat a CTP-eljárással kombinálva viszonylag gyors és jól kézben tartható.
Példányszám
Egy kiadvány vagy könyv egyszeri megrendelés alapján nyomtatott összes példánya.
Perforálás
Igen kis méretű, egy sorban elhelyezkedő lyukak vagy nyílások a papíron vagy kartonon A perforáció mentén egy űrlap vagy dokumentum egy része könnyen leválaszthatóvá válik. Elősegítheti a vastagabb papírok, illetve kartonok meghajtását is.
Perszonalizált nyomtatás
Lásd: változóadat nyomtatás
Polipropilén
Fóliázáshoz használt fényes vagy amtt felületű fólia.
Poloska
Rendszerint papír vagy karton felületéről származó apró szennyeződés, illetve kiszakadt cellulószál okozta nyomtatási hiba, amelynek következtében fehér folt keletkezik a nyomtatott felületen, ahol festéknek kellene lennie.
Pontnövekedés
Nyomtatási jelenség, a rácspontok mérete a papírra vitel során megnő, amitől a szövegek vaskosabbnak látszanak, a képek padig némileg sötétebbnak. Néhány papírfajta – így az újságnyomó is – nedszívóbb, ezért nagyobb mértékű pontterülést okozhat. Minden papír és festéktipushoz más-más pontterülési érték tartozik, melyet, a szoftverek képesek figyelembe venni. Az is növelheti a pontterülést, ha a gumikendőre túl nagy nyomás nehezedik vagy elhasználódott.
Porzóanyag
Az íves nyomógép kirakójában lehúzódás ellen alkalmazott finom por ( hogy a még nedves ívről a vele érintkező másik ív ne vegyen fel festéket.
PostScript
Eszköz- és felbontásfüggetlen oldalleíró nyelv, amellyel a számítógéppel készített oldal leírható a lézernyomtató, levilágítógép vagy digitális nyomógép számára.
PostScript fájl
Egy vagy több oldal nyomtatásához szükséges valamennyi információt tartalmazó adatfájl. Tartalmazza az összes képet, szöveget, valamint a betűkészletek is bele ágyazhatók.
Pozitív
Olyan fényképészeti reprodukció negatívról nyomdai filmre vagy másolófilmre, amelynél az eredeti csúcsfényei világosak, árnyékos részei sötétek.
Prégelés
Kötészeti művelet; szöveg vagy vonalas ábra bepréselése a fedélbe. Ez fém- vagy pigmentalapú fóliával vagy aranyfüsstel érhető el. Lásd még fólianyomás.
Produkció
Az ívre felmontírozott, azonos tartalmú oldalak száma. Például a “kettős produkció” jelentése: ugyanaz az oldal kétszer van felrakva az ívre.
PUR
Hidegen olvadó kötészeti ragasztó, Amely eredeti formáját megőrzi, “emlékezik”, nem törik meg, így rugalmas marad a többszöri nyitást-csukást követően is, és a teljesen kinyitható kötésben is használható.

R

Rácssűrűség (vagy frekvencia)
Megadja az egy cm-en/ hüvelyken elhelyezkedő rácspontok számát vonal per hüvelykben (line per inch – lpi) vagy vonal per centiméterben (line per cm – lpcm) kifejezve. A nagyobb rácssűrűség finomabb részletek nyomtatását teszi lehetővé. Nem tévesztendő össze a képek felbontásának pont per hüvelyk (ppi) értékével.
Rácsszög
Rácsrabontos árnyalatos képek több színből történő nyomtatásánál fennáll a veszély, hogy az egymásra nyomatott rácspontok interferenciájából moirémintázat alakul ki. Ennek kiküszöbölésére a három legerősebb szín rácsát egymáshoz képest 30 fokkal elforgatják, a leghalványabb sárgát pedig 0 vagy 90 fokon hagyják. Az általánosan elfogadott rácsszögek: fekete 45 fok (mint az egyszínű esetben), bíbor 75 fok, sárga 90 fok és cián 105 fok.
Ragasztókötés
Főként terjedelmesebb magazinoknál és kartonált könyveknél használt kötészeti eljárás, amelynél – dróttal vagy cérnával történő fűzés helyett – a különálló lapok gerinc felöli, lemart élére ragasztót hordanak fel. A lemarással történő érdesítés során – amelyre azért van szükség, hogy a papír a ragasztót felvegye – a kötésmargóból rendszerint 3mm elvész. A 80 oldalasnál kisebb terjedelmű magazinok (a papírsúlytól, a papír volumenétől függően) általában túl vékonyak a ragasztókötéshez, és drótfűzés alkalmazására (vagy oldaltűzésre) lehet szükség.
Rákelkés
Vékony, rugalmas fémpenge a mély- vagy flexonyomógépen, amely nyomtatás előtt eltávolítja a felesleges festéket.
Rétegoldal
A film matt oldala, ezen található az a fényérzékeny emulziós réteg, amelyben megvilágítás hatására a kép kialakul. Másoláskor a rétegoldalt hozzák közvetlen érintkezésbe a másik film vagy nyomólemez emulziós rétegével, mert csak így kapnak megfelelően éles képet. Az ofszetnyomtatáshoz készített filmet a matt rétegoldala felől nézve tükörfordított képet látunk, Míg a szitanyomtatáshoz készített film rétegoldal felől olvasható. Lásd oldalhelyes kép
Retusálás
(1) Manuális beavatkozás a filmnegatívon vagy -pozitívon az árnyalatok korrekciója, illetve hibák kijavítása érdekében. (2) Digitális fájlok esetében az eredeti kép képszerkeztő programmal történő módosítását jelenti, amelynek célja, hogy a kép a fotós vagy a tervezőgrafikus elképzeléseinek megfeleljen.
Riccelés
Öntapadós cimke méretre vágása oly módon , hogy a kés csak a cimke papírját vágja át, az alatta lévő hordozót nem, így a cimke a hordozóról könyen leválasztható.
Rizsma
Íves papírok kiszerelési egysége. A rizsmában lévő ívek száma az ívek méretétől és a papír négyzetmétertömegétől függően 100, 200, 250 és 500 ív.
Rotációs nyomógép
A nyomógép, amelyben a nyomóforma henger felületén található; a nyomatot forgómozgás (nem pedig oda vissza irányú) hozza létre a papíron.

S

Síknyomtatás
Nyomtatóeljárás, amelynél a nyomó és nemnyomó területek egy síkban helyezkednek el a nyomóforma felületén. Mivel a zsír és a víz nem elegyedik, a nyomóformát úgy kezelik, hogy a nyomóelemek felvegyék a festéket, és taszítsák a vizet.
Spirálozás
Különböző átmérőkben létező, gyakran színes műanyag borítású spirállal kötöt kiadványok. A lapokat először a drótspirál befogadására szolgáló lyukakkal látják el. Kisméretű kézi spirálozóval is elvégezhető, egyszerű és gyors kötési mód, amely lehetővé teszi a kiadvány teljes kinyitását.
Stancolás és bígelés
Kötészeti műveletek, amelyeket gyakran nyomtatásra már nem használt magasnyomógépeken végeznek. A tetszőleges alakúra hajlított éles stanckéssel tetszőleges formák vághatók ki papírből, sokszor alakalmazzák különleges alakú csomagolások kialakításához. Bígeléskor egy tompa késsel egy élt nyomnak a papírba, Hogy az könnyeben hejtható legyen. Minden munkához stancszerszámot készítenek, amely falapba ágyazott a kívánt alakot formázó éles fémszálakbgól áll. Ugyanaz a forma tartalmazhat éles vágó- vagy tompa bíbelőéleket is.
Színsorrend
A nyomdafestékek papírra nyomtatásának sorrendje.
Színvisszavétel
Színrebontáskor alkalmazott technika, amely a színek CMY összetevőit a beállításoknak megfelelően használt festékmennyiség csökkentése, illetve a szűrkeegxensúly tartásának segítése.
Szitanyomtatás
Nyomólemez vagy henger használata helyett sűrű szövésű szitán vagy hálón alakítanak ki egy fényképészeti maszkot A szitán át festéket préselnek a papírra vagy más nyomathordozóra, a nemnyomó elemek helyén a szita betömődött szemei megakadályozzák a festék papírra jutását. Fotót szitanyomtatással csak nagyon durva ráccsal lehet reprodukálni, ezért olyankor használják, amikor a nyomat nagy távolságra van a szemlélőtől. pl. poszterek vagy óriásplakátok esetén. Ezt az eljárást használják a nagy festékvastagságot kívánó anyagot – pl. pólók- esetén, vagy ha nyomathordozó más technológiával ne mnyomtatható.
Szitaoldal
A papírtekercsnek az az oldala, amelyik a papírgyártó gép szitájával érintkezik. A nyomdász szemszögéből nézve gyakran a “rossz” oldal.
Szitaszövet
A szitanyomtatásnál használt anyag, amely a szöveget és a képeket hordozza.
Szkenner
Fizikai kép (vagy kinyomtatott ó szöveg) beolvasására, majd ennek szoftverekbe importálható, szerkezthető fájlá alakítására szolgáló elektronikus eszköz . A szkennerek között vannak kis asztali és igen nagy méretű professzionális berendezések is. két alapvető változata a síkágyas és a dobszkenner. A szkenner típusától függően átnézeti (diakép vagy negatív) és ránézeti (papírkép) eredetik is szkennelhetők.

T

Tégelysajtó
(1) Kis formátumó magas nyomógép, amelyen a papír is, a nyomóforma is síkban helyezkedik el. (2) A csomagolóanyagok előállításánál használt nagy stancoló és bígelő sajtó, amely a nyomóműhöz kapcsolható.
Tekercsnyomógép
A tekercspapírra nyomtató nyomógépek. Háromféle rendszer létezik: ún. gumi-gumi elrendezés, amikor két nyomóformahenger és két gumikendős henger nyomtat minden egyes nyomóműben a papírpálya elő- és hátoldalára; a háromhengeres rendszerek, amikor a nyomólemez, gumikendős henger és az ellennyomó henger csak a papír egyik oldalára nyomtat egy színt; és a szatelit rendszerek, amelyeknél két, három vagy négy nyomóformahenger és ugyanennyi gumikendős henger helyezkedik el egy ellennyomó henger körül, és amelyekkel a tekercspapír egyik oldalára a nyomóformák számával megegyező színnel lehet nyomtatni.
Terjedelem
A nyomtatott mű összes oldalainak száma, általában négy vagy nyolc többszöröse.
Terjedelemszámítás
A kiadvány oldalszámának kiszámítása a szerző kézirata alapján. A kiadványok terjedelme a választott betűtipustól és fokozattol a hasábszélességtől és a sorritkítástól függően is változik.
TIFF (Tagged Image File Format)
Bittérképes fájlformátum, különösen alkalmas nyomdai felhasználásra szánt fényképek lementésére.
Tintasugaras nyomtató (ink-jet nyomtató)
A nyomtatók egyik típusa, amely a nyomatképet a festék nagysebességű cseppek formájában történő papírra vitelével hozza létre. Grafikai stúdiók gyakran használják a grafikai terv maketttyének. Vgay színes látványtervének elkészítéséhez, a fotográfusok pedig fényképek nyomtatására. A csúcsminőségű tintasugaras nyomtatók a képek reprodukálására akár 150 Ipi-s nyomdai rácssűrűségnek megfelelő minőségben is képesek.
Tónolás
Nyomtatási probléma, amelynél a nyomóforma nemnyomó elemei is festékfelvevővé válnak, ezért festéket adnak át a kép nemnyomó területeire.
Triplex karton
Háromrétegű karton, gyakran használják dobozok készítéséhez. Az egyes rétegek anyaga eltérő lehet.

Ú

Újranyomtatás
Anyagköltséggel és munkaidő-kieséssel járó művelet, amikor a munkát nyomdai hiba miatt újra kell nyomtatni, és a költséget nem a megrendelő állja.
Újságnyomó papír
40-65 g/nm tömegű szürkés színű, a tekercsnyomtatás érdekében nagy szakítószilárdságú papír.
Ultraibolya
A látható tartományon kívűl eső hullámhosszúságú elektromágneses sugárzás.
Utánnyomás
Egy nyomat első nyomtatást követő ismételt nyomtatása.

V

Vágógép
A nyomtatást megelőzően, vagy azt követően a papír vagy karton vágására szolgáló gép, Lehet egykéses vagy háromkéses, és gyakran számítógép-vezérlésű, ami lehetővé teszi programozott vágássorozat végrehajtását.
Vágójel
Az ívre nyomtatott, vágott méreten kívül elhelyezkedő jelek amelyek a vágás helyét mutatják.
Vágott méret
A nyodatermék véleges mérete, pl. egy B/1-es azaz 70×100-as plakát vágott mérete: 68×99 cm
Vakdombornyomás
Olyan dombornyomás, amelynél a kidomborodó mintát festék vagy fémfólia nélkül préselik a papírba, így az nyomtalan marad, csak a felület kidomborodása érzékelhető.
Változóadat-nyomtatás
A nyomat egyes részeinek tartalma személyre szóló, ezért minden egyes példányon eltérő. Elsősorban reklámlevelek esetében használatos; lehetővé teszi a vásárlók érdeklődésénekmegfelelő egyedi nyomatok létrehozását.A változó rész szorítkozhat pusztán a névre és a címre, de változhat akár a képanyag is.
Vektorgrafika
Grafikus (rajz) ábrázolási módszer, amely a geometriai alapformákat (primitíveket), mint például pont, vonal, görbe, sokszög, illetve hozzájuk kapcsolódó vektorműveleteket használja az ábrák megjelenítésére, tárolására. Előnye, hogy mivel a vektorgrafikusrajzokat matematikai egyenletek írják le, ezért a rajzok változatlan képminőség mellett tetszőleges méretűre nagyíthatók. Ebben eltérneka képpontokból felépülő pixeles fotóktól, amelyeknél a kép mentéskor meghatározott felbontás és képméret fölé nagyításkor a képminőség romlik, “pixelesedik”. Vektorgrafikus program például az Adobe Illustrator és a CorelDraw. Egy vektoros illusztráció Photoshoppal történő szerkesztéséhez a képet először képpontokra kell bontani (bittérképpé kell alakítani) a műveletet raszterizálásnak hívják.
Volumen papír
Laza szerkezetű, könnyű viszont a volumenizálás miatt gramsúlyához képest meglehetősen vastag.

Z

Zónasáv
Festékezési sáv, nyomtatási irányban a nyomólemez elülső szélétől a hátsó széléig húzódik. Az egy zónában lévő elemeknek ugyanolyan a festékezési beállításuk a nyomtatás során, mivel a festékezőmű zónacsavarjaival csak zónánként szabályozható a papírra jutó festék mennyisége.
Zsugorfóliázás
(1) Biztonsági okokból vagy védelem céljából az egyedi kiadványok vagy könyvek fóliába csomagolhatók. A tetszőleges számú példány egybefóliázásának csak a zsugorfóliázó gép nagysága szab határt. (2) Elemek hőre záródó műanyagfóliába csomagolása. Célja a kiadvány védelme a szállítás vagy bemutatás időtartamára. A könyvek tengeri úton történő szállításakor csökkenti a légnedvesség-változás okozta hatásokat.

Keresés

Hívjon most!Írjon most